«پيامدهای الحاق به سازمان جهانی تجارت» منتشر شد

«پيامدهاي الحاق به سازمان جهاني تجارت» منتشر شد

نتایج پژوهش «پيامدهاي الحاق به سازمان جهاني تجارت» که توسط دکتر وحید بزرگی، امیر هوشنگ فتحی‌زاده، علی زاهدطلبان و محمدحسن زارع و با نظارت دکتر علی صباغیان در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات انجام شده است، در قالب کتاب منتشر شد.

width=280

پژوهشگران  این اثر با تاکید بر اینکه برای الحاق به سازمان جهاني تجارت، بايد ابعاد و  آثار گوناگون الحاق در حوزه‌هاي مختلف از جمله حوزه محصولات و خدمات  فرهنگي را شناخت تا بتوان با بيشترين منافع و كمترين زيان به سازمان مذكور  پیوست، بیان می‌کنند که وضعيت ايران در حوزه‌هاي مذكور با استانداردهاي  بين‌المللي فاصله زيادي دارد و از يك طرف عدم پيشرفت فرايند الحاق ايران  به‌دليل كارشكني‌هاي سياسي كشورهايي مانند امریکا و از طرف ديگر عدم مشاركت  جدي ايران در ترتيبات منطقه‌اي اثرگذار كه به عدم درگيري فعال ايران در  رقابت‌هاي بين‌المللي منجر شده است، ايجاب مي‌كند كه ايران به‏طور جدي به  برآورد آثار و تبعات الحاق پرداخته و با اتخاذ اقدامات و انجام اصلاحات  لازم خود را براي الحاق راحت‌تر و بدون يك شوك نگران‌‌كننده آماده سازد.

بر  این اساس در این پژوهش از طريق بررسي دقيق مقررات مرتبط سازمان جهاني  تجارت و تعهدات اعضاي منتخب اين سازمان و مقايسه آنها با وضع موجود ايران،  با ديدي نسبتاً جامع و چند جانبه به بررسي آثار الحاق در سه حوزه اصلي  كپي‌رايت، تجارت كالا، و تجارت خدمات پرداخته شده و در پایان، ضمن جمع‌بندی  نتایج پژوهش، توصیه‌های سیاستی برای پیشبرد بهینه فرایند الحاق ایران به  سازمان جهانی تجارت در سه حوزه مذکور ارائه شده است. برخی از این توصیه‌ها  به این شرح است:

1. اصلاح قوانین و مقررات موجود یا تدوین و تصویب قوانین و مقررات جدید
  2. انجام اقدامات قانونی لازم برای پیوستن به کنوانسیون‌های مربوط به حق نسخه‌برداری و حقوق جانبی
  3. توسعه  بسترهاي اجراي مؤثر حقوق مالكيت فكري از طريق اقداماتي نظير تسهيل رويه‌هاي  فرايندهاي مختلف نظام حمايت از حقوق مالكيت فكري، ايجاد پايگاه‌هاي  اطلاعاتي در دستگاه‌هاي مرتبط، تربيت و استخدام كارشناسان كافي در بخش‌هاي  مختلف، توسعه دادگاه‌هاي تخصصي و تربيت قضات متخصص حوزه‌هاي مختلف حقوق  مالكيت فكري، و فعال‌تر كردن گمرك
  4. کسب آمادگی‌های لازم و کاهش تدریجی حمایت‌های موجود (اعم از یارانه‌ها و نرخ‌های تعرفه)
  5. توسعه سیاست‌های رقابتی و جلوگیری از انحصارات
  6. گسترش دامنه استانداردها و ضوابط و الزامات فنی و کیفی به‌عنوان جایگزینی مطمئن برای حمایت‌های سابق
  7. آزادسازی‌های تجاری محدود با استفاده از ظرفیت ترتیبات تجاری منطقه‌ای و ترجیحی با سایر کشورها
  8. ارتقاي مداوم کیفیت محصولات و افزایش قدرت رقابت‌پذیری محصولات تولید داخلی
  9. آگاهی‌بخشی در خصوص تبعات الحاق در برای کسب آمادگی‌های لازم توسط بنگاه‌ها برای مواجهه با پیامدهای آن
  10. طراحي و استقرار كامل نظام جامع حقوق مالكيت فکري، ملي و بين‌المللي و پيش‌بيني ساختارهاي اجرايي لازم
  11. حمایت از طرح‌های تحقیقاتی و پژوهشی مرتبط در راستای شناسایی دقیق‌تر تبعات و پیامدهای الحاق