نگرشی منظومه‌ای و دیالکتیکی به سینما

نگرشی منظومه‌ای و دیالکتیکی به سینما
  • نویسنده: عماد افروغ
  • قیمت: ریال
  •  
سفــارش کتــاب

کتاب «نگرشی منظومه‌ای و دیالکتیکی به سینما» اثر عماد افروغ از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است.

این کتاب، به‌طور عمده مجموعه گفت‌وگوهایی است که با نویسنده اثر «دکتر عماد افروغ» در طول ده سال گذشته درخصوص هنر و به‌طور خاص سینما و جشنواره فیلم فجر انجام شده و به چاپ رسیده است. نویسنده معتقد است که ناب‌ترین، داغ‌ترین، به‌روزترین، خلاق‌ترین، جسورانه‌ترین، صادق‌ترین، پرمخاطب‌ترین، بی‌تکلف‌ترین، محتوایی‌ترین، شکننده‌ترین و بدیع‌ترین حرف‌ها را باید در قالب گفت‌وگو مطرح کرد. اوج اندیشه و غنای یک متفکر و سهم ناب و محض او را می‌توان در این قالب و در این قاب جست‌وجو کرد. با گفت‌وگو است که می‌توان در اعماق اقیانوس ذهن و اندیشه طرف گفت‌وگو غور و غواصی کرد و آنچه یافتنی است را یافت.

این مجموعه با دو رویکرد اصلی، پیش رفته و هدایت شده است، یکی رویکردی نظریه‌پردازانه و دیگری رویکردی منظومه‌ای و دیالکتیک به پدیده‌ها از جمله هنر و سینما.

نویسنده اثر در دیباچه، اوج و قله هر اندیشمند را نظریه‌پردازی او می‌داند. او معتقد است که ربط منطقی و تناسب بخشی از نظریه‌پردازی است اما محتوای آن چیز دیگری است. ممکن است بین کلام یک نظریه‌پرداز ربط و انسجام منطقی وجود داشته باشد اما حرف تازه‌ای نداشته باشد. حرف تازه ربط منطقی هم بر نمی‌دارد. ممکن است در گام اول، حرف نو، هرگونه انسجامی را بشکند. شکستن یک لایه از انسجام نیز کار هر کسی نیست، نگاهی تازه، خلاقیتی بدیع، جسارتی فوق جسارت‌های پیش‌پاافتاده و معمول را می‌طلبد. بروز و ظهور این جسارت‌ها در گرو آشنایی با زمینه‌ها و دانش‌های اولیه مرتبط با این زمینه هاست. اما جسارت‌ها ربطی همگن با این زمینه‌ها و دانش‌های مرتبط ندارد. جسارت‌ها نقطه آغازینی برای بروز و ظهور دانش‌ها و انسجام‌های جدید است.

او در ادامه دیباچه در باب رویکرد منظومه‌ای یا به عبارتی دیالکتیک می‌گوید که در نگرش دیالکتیک به دنبال وحدت در عین‌ کثرت و تفاوت، با نگرشی فرایندی و غایتمدار هستیم. در نگاه دیالکتیک، نه به دنبال وحدت‌گرایی متصلب هستیم و نه برای ما تفاوت‌ها اصالت و اعتبار فی نفسه دارند. حتی در شدیدترین تضادها هم می‌توان نوعی اتصال و ارتباط را جست‌وجو کرد. تغییر، شدن و حرکت و در نتیجه نفی، نفیِ نفی و کاستی‌ها و از بین بردن کاستی‌های بر سر راه این از بین‌بردن‌ها جایگاهی ویژه دارد. در دیالکتیک نگاهی وجودی به ارزش‌ها و حقایق حاکم است و گرایشی در عالم به سوی تحقق این ارزش‌های وجودی نهفته است.

در بخش نخست کتاب با عنوان «قبل از جشنواره»، مجموعه‌ گفت‌و‌گوهای عماد افروغ در خصوص فلسفه دین، فلسفه سینما؛ هنر و نقد درون‌گفتمانی؛ سینمای مطلوب؛ هنرمند باید روشنفکر باشد؛ و سینما و دفاع مقدس را می‌خوانیم.

بخش دوم کتاب با عنوان «بعد از جشنواره» نیز دربرگیرنده مجموعه گفت‌و‌گوهای نویسنده اثر در خصوص: دیالکتیک سینما و جامعه؛ سینما و مخاطبی بزرگ به نام انسان؛ سینما، سیاست و گفت‌وگوی پیش‌رونده؛ سینمای انقلاب اسلامی؛ توجه به کیفیت فیلم‌ها؛ بازتاب دردهای جامعه؛ تقابل جشنواره با فمنیسم و بازگشت به خانواده؛ مضمون مرگ در جشنواره فیلم فجر، می‌شود.

در ضمیمه کتاب، متن دیگر گفت‌و‌گوهای عماد افروغ در حوزه سینما و جشنواره فیلم فجر، جای گرفته است.

کتاب «نگرشی منظومه‌ای و دیالکتیکی به سینما» در ۲۶۵ صفحه در اسفند ۱۳۹۵ در شمارگان محدود به چاپ رسیده است.   



مطالب مرتبط
از طریق فرم زیر نظرات خود را با ما در میان بگذارید