حسن رفیعی در نشست «کرونا و وضعیت روانی-اجتماعی ایرانیان»:

باید آثار ترس از کرونا را کاهش دهیم

باید آثار ترس از کرونا را کاهش دهیم

حسن رفیعی عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: انتظار داریم در آینده وضعیت سلامت روانی-اجتماعی مردم درصورت طولانی‌شدن کرونا بیشتر و بدتر شود. لذا در این شرایط اولین چیزی که به ذهن می‌آید، این است که ترس از کرونا را کاهش دهیم اما این امر باعث اجتناب از خطر می‌شود و مردم را از خطرپنداشتن کرونا دور می‌کند. به نظر من راهکار این است که آثار ترس از کرونا را کاهش دهیم که اصطلاحاً به آن تاب‌آوری گفته می‌شود که باعث می‌شود تاب‌آوری مردم بیشتر شود و آن‌ها بتوانند خود را در این شرایط حفظ کنند.

نشست «کرونا و وضعیت روانی-اجتماعی ایرانیان؛ تحلیلی بر یافته‌های سومین نظرسنجی پژوهشگاه درباره کرونا» با حضور حسین اسکندری (روان‌شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)، حسن رفیعی (روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی) و محمد سلگی (روان‌شناس و رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات) یکشنبه ۱۶ آذر ۹۹ به صورت آنلاین برگزار شد.

در بخش اول این برنامه محمد سلگی به موج سوم نظرسنجی دیدگاه مردم درباره کرونا اشاره و درباره موضوعات مهم روانشناسی که باید موردتوجه قرار گیرد، اظهار داشت: ما در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات تلاش کرده‌ایم که تصویری از این اختلال و بیماری ارائه دهیم که بخشی از مطالعات، مطالعات عام هستند و اثرات کرونا بر حوزه‌های مختلف اقتصاد، سیاست، دینداری و ... بررسی شده است اما تأکید و تمرکز موج سوم این نظرسنجی، بر روی مسائل و اختلالات روان‌شناختی حاصل از کروناست که در این میان سوالاتی نیز در رابطه با خانواده پرسیده شده است. تاکنون درباره ابعاد جسمانی و جنبه بیماری‌زایی کرونا بیشتر صحبت شده اما مقوله روان‌شناختی، کمتر موردبحث قرار گرفته است درحالی‌که آثار روانی کرونا ماندگارتر خواهد بود. یکی از مباحثی که روان‌شناسان به آن می‌پردازند، مباحث مربوط به اختلالات روان‌شناسی در دوره کروناست که اهمیت زیادی دارد. در این زمینه پرتعدادترین اختلالی که گفته شده، افسردگی، وسواس، مشکل پنیک و استرس در محیط کار بوده است. نگرانی‌های ناشی از کودکان و خانواده، تغییر عادت‌ها و سبک زندگی، مدیریت روابط زناشویی، آرامش در ایام قرنطینه، انگ اجتماعی ناشی از ابتلا به این بیماری، مسأله کودکان بیمار ذهنی و روانی، خشونت در خانواده نسبت به زنان و کودکان، مسائل مربوط به فرزندپروری در ایام قرنطینه، حمایت از سالمندان، سوگواری در ایام کرونا، اخبار و اطلاعات مربوط به کرونا و شایعات در این زمینه، ازجمله مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. ما در پژوهشگاه تلاش کردیم در کنار این نظرسنجی‌ها، کمی عمیق‌تر و دقیق‌تر شویم و درنظر داریم پژوهش‌های کیفی را در باب کرونا با کمک محققان حوزه روان‌شناسی انجام دهیم.

ادامه مطلب




برچسب ها
از طریق فرم زیر نظرات خود را با ما در میان بگذارید