بزه‌دیدگی جنسی در شبکه‌های اجتماعی

بزه‌دیدگی جنسی در شبکه‌های اجتماعی
  • نویسنده: منصوره فصیح
  • قیمت: ۶۲۰۰۰۰ ریال
  •  
سفــارش کتــاب

این کتاب تلاش می‌کند تا با معرفی شاخص‌های شبکه‌های اجتماعی، چرایی بزه‌دیدگی جنسی در آن را بررسی کند، الگوهای بزه‌دیدگی جنسی در این مبنا را کنکاش و سرانجام سازوکارهای پیشگیری را ارائه دهد.

به عبارت دیگر، این پژوهش سعی می‌کند با شناسایی بزه‌دیدگان فضای مجازی و آشنایی با زمینه‌های بروز جرم علیه آنان، از بزه‌دیدگی افراد خصوصاً دو گروه آسیب‌پذیر یعنی زنان و کودکان، با ارائه راهکارهایی عملی پیشگیری کند.

به استناد این مطالعه، کودکان و نوجوانان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه به‌نحوِ‌جدی در معرض انواع بزه‌دیدگی و صدمه‌های جبران‌ناپذیر جسمی، روحی، اجتماعی و ... قرار دارند و به لحاظ شرایط ویژه و کاربرد وسیع فناوری‌های نوین اطلاعات و ارتباطات در عصر حاضر، بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر قرار گرفته‌اند. نتیجۀ این امر تأیید و تأکید نظام‌های حقوقی و اجتماعی مختلف، اعم از داخلی و بین‌المللی بر اصل لزوم حمایت ویژه از کودکان و نوجوانان است.

بر همین مبنا نویسنده از مهم‌ترین اقدامات حمایتی در راستای پیشگیری از بزه‌دیدگی جنسی کودکان در شبکه‌های اجتماعی نام می‌برد که عبارتند از؛  آسیب­شناسی استفاده از اینترنت به‌خصوص در نوجوانان و جوانان، ارتقای سطح آگاهی کودکان و نوجوانان از چگونگی استفاده از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، افزایش قدرت مقابله کودکان با بزه‌کاران جنسی و هرزه­نگاران در فضای مجازی از طریق بالا‌بردن اطلاعات و آموزش‌های لازم در این زمینه و درنظرگرفتن سیاست‌های کیفری مشدد در زمینه جرائم جنسی و هرزه­نگاری کودکان در فضای مجازی.

این کتاب از ۴ بخش و ۱۲ فصل تشکیل شده است. بخش اول با عنوان «مبانی نظری بزه‌دیدگی جنسی در شبکه‌های اجتماعی» به بررسی ماهیت و ویژگی شبکه‌های اجتماعی و ظرفیت‌ شبکه‌های اجتماعی در ارتکاب بزه‌دیدگی جنسی می‌پردازد. «مبنا و ماهیت بزه و بزه‌دیدگی جنسی»، عنوان بخش دوم است که ضمن ساختار‌شناسی جرم جنسی، به بزه‌دیده‌شناسی به‌عنوان رهیافتی بر پیشگیری از جرم و بزه‌های جنسی در شبکه اجتماعی اشاره می‌کند. بخش سوم با عنوان «بزه‌دیدگی جنسی زنان در شبکه‌های اجتماعی»، گونه‌شناسی و الگوهای بزه‌دیدگی زنان در شبکه‌های اجتماعی و بارزترین مصادیق بزه‌های جنسی علیه زنان در شبکه‌های اجتماعی را از نظر می‌گذراند. «بزه‌دیدگی جنسی کودکان در شبکه‌های اجتماعی» نیز عنوان بخش چهارم است که در آن به موضوعاتی چون مبانی نظری بزه‌دیدگی کودکان در فضای مجازی، بزه‌دیدگی جنسی کودکان در شبکه‌های اجتماعی و پیشگیری از بزه‌دیدگی کودکان پرداخته شده است.

نویسنده در بخش سوم این کتاب، شناسایی علل و عوامل بزه‌دیدگی زنان در شبکه‌های اجتماعی را گام نخست پیشگیری از بزه‌دیدگی زنان می‌داند و باور دارد این اقدام همسو با فعالیت‌های حامیان حقوق زنان، مانع از غلبۀ مناسبات مردسالارانه و سرسپردگی جنسی زنان در فضای سایبر می‌شود. ایجاد نمایۀ خصوصی، نپذیرفتن درخواست‌های دوستی، استفاده از عکس‌های رسمی و ... ازجمله سازوکارهای پیشگیرانه‌ای است که در این بخش پیشنهاد شده تا ضمن جلوگیری از قربانی‌شدن زنان، امکان استفاده درست از این شبکه‌ها را نیز برای آنان فراهم ‌آورد.

در خصوص بزه‌دیدگی جنسی کودکان در شبکه‌های اجتماعی و نحوۀ پیشگیری از آن در بخش چهارم نیز، وضعیت خاص اطفال، کم سن‌وسال‌بودن، وابستگی شدید به پدر و مادر، نیاز به محبت و آرامش، آسیب‌پذیری بالا و درک پایین از واقعیت‌ها و استفاده از گوشی‌های تلفن همراه در سنین پایین و نظارت‌نداشتن والدین بر نحوۀ استفاده از آن، بی‌توجهی به کودکان و ...، ازجمله عوامل زمینه‌­ساز درآماج‌قرارگرفتن آنان نسبت به بزه‌کاران جنسی عنوان شده است و متعاقباً پیش‌­نیاز هر پاسخ یا اقدام پیشگیرانه در خصوص بزه‌­های جنسی در فضای مجازی و به‌ویژه در شبکه‌های اجتماعی را، القای این باور به کاربران کودک و نوجوان و والدین می‌داند که رفتارهای فضای مجازی بر زندگی واقعی آن‌ها و رفتارها و انتخاب‌های زندگی واقعی آن‌ها مؤثر است.



برچسب ها
از طریق فرم زیر نظرات خود را با ما در میان بگذارید