عباس عبدی در تحلیل موج دوم نظرسنجی «دیدگاه مردم درباره کرونا»:

مردم پذیرفته‌اند که کرونا رفتنی نیست

مردم پذیرفته‌اند که کرونا رفتنی نیست

عباس عبدی در تحلیل موج دوم نظرسنجی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطت درباره «دیدگاه مردم درباره کرونا» گفت: مردم به طور بسیار معناداری در خرداد ماه نسبت به فروردین به این نتیجه رسیده‌اند که کرونا ماندنی است. اکنون حدود ۶۰ درصد گمان می‌کنند که حداقل یک سال و چه بسا بیشتر با کرونا درگیر هستیم، ولی در فروردین این رقم حدود ۲۵ درصد بود. بنابراین مردم پذیرفته‌اند که کرونا رفتنی نیست، حداقل در کوتاه‌مدت همچنان باید میزبان کرونا باشند و خود را با الزامات آن هماهنگ کنند.

پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نتایج موج دوم دیدگاه مردم در خصوص کرونا را منتشر کرده است. موج اول در فروردین ماه و فقط در مناطق شهری و موج دوم در خرداد ماه و در کل کشور انجام شده است. می‌کوشم که چند یافته مهم ولی جالب این نظرسنجی را نقل و تحلیل کنم. نتایج و تحلیل بخشی از یافته‌ها بسیار مهم است. نتایج موج دوم به تفکیک شهر و روستا است که در موارد مقایسه فقط شهرها را در نظر گرفته‌ام.

از افراد ساکن شهرها در دو مقطع درباره مدت زمان درگیری با کرونا پرسیده شده است.


 نتایج بسیار واضح است. مردم به طور بسیار معناداری در خرداد ماه نسبت به فروردین به این نتیجه رسیده‌اند که کرونا ماندنی است. اکنون حدود ۶۰ درصد گمان می‌کنند که حداقل یک سال و چه بسا بیشتر با کرونا درگیر هستیم، ولی در فروردین این رقم حدود ۲۵ درصد بود. بنابراین مردم پذیرفته‌اند که کرونا رفتنی نیست، حداقل در کوتاه‌مدت همچنان باید میزبان کرونا باشند و خود را با الزامات آن هماهنگ کنند. به نظرم این نگاه نسبت به پایداری طولانی مدت کرونا موجب شده است که مردم نسبت به ادامه اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی و احتیاطی سختگیری نکنند.


 این نگرش نه فقط محصول عادی شدن کرونا برای مردم است، بلکه خطر ابتلا به کرونا را در خرداد ماه نسبت به فروردین کمتر ارزیابی می‌کنند.


به‌نظر می‌رسد که افزایش مبتلایان و شلوغ شدن بیمارستان‌ها در برخی استان‌ها از جمله تهران ناشی از آسان‌گیری است که در فهم عمومی نسبت به خطرات این بیماری به وجود آمده است. باید پذیرفت که قدری حساسیت‌زدایی نسبت به این ویروس طبیعی است. چون مردم را نمی‌توان برای همیشه با رفتار ویژه‌ای که با آن درگیر هستند، عادت داد. عوارض اجرای محدودیت‌ها نیز سنگین است. برای نمونه، به جدول زیر نگاه کنید.


 کافی است که گفته شود، تعداد مستأجران کشور در سال ۱۳۹۵، حدود ۳۱ درصد بوده که ۲۷ درصد مردم نگران پرداخت اجاره هستند، یعنی حدود ۹۰  درصد مستأجران چنین نگرانی را دارند. از این‌رو باید فکری به حال تأمین آن کنند و این ممکن نیست، مگر کار و حضور بیشتر در جامعه. به نظر می‌رسد هر گونه برنامه‌ریزی برای مقابله با کرونا باید به نحوی در چارچوب نگاه مردم یا معطوف به اصلاح این نگاه صورت گیرد.


گفتنی‌ست این یادداشت در صفحه ۴ روزنامه ایران به تاریخ سه‌شنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۹ منتشر شده است.


اخبار مرتبط:



برچسب ها
از طریق فرم زیر نظرات خود را با ما در میان بگذارید